home | contact
     
         
 

Eetlokaal In den Swarten Hondt

Gilde Wandelingen Haarlem

Grote Sint Bavo Kerk

Paardentram

Rondvaarten Haarlem

Living History

Molen de Adriaan

Kralen en Workshops

Geuren en Kleuren

Parelknopen en Zilverkleien

boeken

 


Museummolen de Adriaan: expositie,
rondleidingen en presentaties.

Onvergetelijk: het moment waarop u de stelling betreedt. Op twaalf meter hoogte heeft u op de stelling van deze molen een spectaculair uitzicht over Haarlem. En dat niet alleen, het is een bijzondere ontmoeting met een oerhollands fenomeen: de fascinerende wereld van molens en molentechnieken.
Op deze verdieping kunt u een audiovisuele presentatie zien over o.a. het kruien en het malen

Op de 2e verdieping is een permanente expositie ingericht over de techniek van molens. Verder zijn er op gezette tijden demonstraties over de manier waarop graan tot meel wordt gemalen. Onder leiding van een gids en met behulp van modellen en visuele presentaties ontdekt u hoe ingenieus de houten constructies aan de gang worden gehouden door de draaiende wieken.

Ook zeer geschikt voor individuele bezoeken!

Historie van de molen
De Adriaan werd geopend op 19 mei 1779. De windmolen werd gebouwd op de funderingen van de vroegere Goevrouw-toren die deel uitmaakte van de oude vestingwerken rond Haarlem. Door de bouw op de fundamenten van de toren stond de molen hoog en ving hij veel wind. In eerste instantie gebruikt voor het malen van tufsteen, schelpen en eikenschors werd er vanaf 1802 tabak geproduceerd. Na in 1865 van eigenaar te zijn gewisseld, werd er graan gemalen.

In 1925 is de exploitatie niet meer winstgevend en wil men de molen slopen. Datzelfde jaar wordt De Adriaan gekocht door De Vereniging De Hollandsche Molen, waardoor sloop wordt voorkomen.


De molen blijft in bedrijf, totdat hij in 1930 door storm ernstig wordt beschadigd en leeg komt te staan. In 1932 wordt de molen volledig door brand verwoest. Het duurde zo’n 70 jaar voordat er weer een schitterende molen stond: beeldbepalend voor Haarlem en een bezoek (met rondleiding) meer dan waard!

Informatie en contact:
Onze toegangsprijzen zijn:
- 3 euro per persoon,
- Kinderen onder twaalf jaar en 65+: 1 euro.
- Voor groepsbezoek en/ of arrangement rekenen wij 3 euro per persoon, omdat voor dat soort aktiviteiten veelal extra rondleiders ingeroosterd moeten worden.

Voor informatie & boeken:
M 06 144 92 123
T 06 144 92 123

Mailen naar: info@groepsuitjehaarlem.nl

 

© 2010 Groepsuitje Haarlem • T 06 144 92 123 • E info@groepsuitjehaarlem.nl